Според зам.-министъра на електронното управление устройствата не давали възможност за показване

...
Според зам.-министъра на електронното управление устройствата не давали възможност за показване
Коментари Харесай

Благовест Кирилов: Спад при недействителните бюлетини и купения вот заради машините

Според зам.-министъра на електронното ръководство устройствата не давали опция за проявление на вота, нито за операцията му

Приключи инспекцията на Министерството на електронното ръководство на машините за изборите. Причина за нея станаха няколко устройства на чийто екрани в изборния ден се появи надписът „ Дневникът е фалшифициран ”. Имало ли е опит за някаква намеса коментира по  зам.-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов.

„ Става въпрос за 7 устройства от общо 12 000, които са употребявани. От друга страна, известието е доказателство, че отбраната на машините сработва, защото те не са вкарани в приложимост в изборния ден. По време на инспекцията се откри, че няма външна интервенция върху тях ”, добави той.

„ Няма 100% сигурна система. Има обаче положително ръководство на риска. Това, което виждаме с тази неточност, е тъкмо ръководство на риска. Причините за грешката са разнообразни. Може да бъде разместена флашка при превоза, дефектирала флашка или четецът на машината да се счупи. Тогава бихме получили такава неточност ”, посочи още Кирилов.

Относно рецензиите към устройствата за гласоподаване, зам.-министърът уточни, че използването им не е по-сложно от използването на един банкомат. „ Хубаво е да приказваме с обстоятелства. Ако забележим данните за броя хора, които са дали своят вот в секции с хартия, и тези дали своя избор с машини, и го съпоставим с изборите от април, когато имаше смесено гласоподаване - спадът е по-голям в секциите с хартиени бюлетини ”, е неговото мнение.

Според Кирилов от данните в общественото пространство било очевидно, че броят на недействителните бюлетини понижава поради машините. Купеният избор също спадал, тъй като устройствата не давали опция за проявление на вота, нито за операцията му.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР